Skip to content

Hunden Arthur

Den sanna berättelsen om hunden Arthur

Mikael Lindnord har sedan barnsben älskat att tävla. Han förälskade sig som liten i ishockey hemma i Örnsköldsvik, tyvärr utan att nå större framgångar. Året Mikael Lindnord fyllde 18 var han tvungen att göra värnplikt och det var en tuff tid för Mikael Lindnord. I det militära ställdes han inför påfrestande utmaningar i svåra förhållanden och det formade Mikael Lindnord.

Snart började han förstå sin talang för att ta sig genom svåra utmaningar och även sin förmåga att motivera andra. Mikael Lindnord bestämde sig från den stunden att utmaningar skulle bli en viktig del i hans liv. Tillsammans med Helena – hans dåvarande flickvän och nuvarande fru – levde han ett aktivt liv och undervisade bland annat skidåkning. De levde sin dröm nära naturen.

Förutom att undervisa skidåkning arbetade Mikael Lindnord på ett företag som säljer sportutrustning. Kombinationen skidåkning och sportutrustning fick honom att öppna ögonen för en ny kärlek – multisport. Kärleken varade i 20 år innan Mikael Lindnord bestämde sig för att sluta med multisport 2016. Däremellan hände något som förändrade hans liv för alltid. Hunden Arthur.

Mikael Lindnord och adventure racing

Adventure racing verka galet för många. Principen är i alla fall ganska enkel – man tar sig genom svår terräng med den utrustning som behövs. Det kan vara cykel eller kajak och loppen varar allt som oftast från tre till sju eller åttadagar. Och terrängen är inte bara svår utan direkt ogästvänlig. Berg, djungler, glaciärer och allt däremellan. Det är inte platser man vill vara på.

När man – som Mikael Lindnord – tävlar i adventure racing samlar man på sig många historier. Den ena mer otrolig än den andra. Världsmästerskapet 2014 i Ecuador har en särskild plats i Mikael Lindnords hjärta. Det var nämligen där och då han träffade den herrelöse hunden som senare fick namnet Arthur. Den sanna historien om hunden Arthur har spridit sig över hela världen.

Den herrelösa hunden

Mikael Lindnord och hunden Arthur träffades fyra dagar in i tävlingen. Laget hade tre dagar kvar av tävlingen när man anlände till djungeln, där lämnade man sina cyklar för att fortsätta till fots. I Team Peak Performance var humöret på topp hos samtliga, även om tröttheten började göra sig påmind. Lagmedlemmarna visste att man bara var ett par timmar bakom ledaren.

I samma sekund som Mikael Lindnord åt en svensk köttbulle fick han syn på en ensam och övergiven hund i ögonvrån. Hunden var illa däran med djupa sår som täckte kroppen. Mikael Lindnord gav honom ett par köttbullar innan han och Team Peak Performance gav sig in i djungeln. Efter nästan två timmar i snårig terräng fick laget syn på hunden som slagit följe med dem.

Team Peak Performance

Laget fortsatte sin resa omöjlig terräng till trots. Team Peak Performance hade vid det här laget inte längre bara fyra lagmedlemmar utan fem. Hunden fick namnet Arthur efter kungen och eftersom han var en del av Team Peak Performance från och med nu hade Arthur rätt till en femtedel av maten. På grund av en skada på en lagmedlem sackade Team Peak Performance efter.

När den skadade lagmedlemmen återhämtat sig fortsatte man tävlingen men tyvärr med ett tidstillägg om fyra timmar. Mikael Lindnord började bli orolig inför den avslutande delen av tävlingen eftersom det som återstod var att paddla kajak genom otäcka mangroveträsk i 60 kilometer. I tid är det ungefär 14 timmar. Här var man tvungen att säga farväl till hunden Arthur. Tyvärr.

Laget lämnade strandkanten när ett splash hördes i vattnet. Det var hunden Arthur som inte tänkte överge sina nyfunna vänner. Mikael Lindnord kunde inte annat än att dra upp honom i båten och vira in honom i en jacka, bara för att minimera risken att bli biten – antingen av honom eller av alla löss som tjuvåkte i hans päls. Arthur hade däremot inte planer på att bita någon.

Med hunden Arthur ombord blev det svårare att ta sig fram. Till slut – på sjunde dagen – korsade han, Mikael Lindnord och Team Peak Performance mållinjen som tolva i mål. Nu började kampen för att ta Arthur hem till kalla Sverige. Om det var något Mikael Lindnord visste var det att han – hunden Arthur – förtjänade ett hem. Och hem var Örnsköldsvik i Västernorrlands län.

Arthur kommer hem

Under tävlingen bestämde sig Mikael Lindnord för att han och hunden Arthur skulle hålla ihop. De hade funnit varandra och det gick inte heller att blunda för att Arthur behövde veterinärvård. Tänderna var dåliga och ryggen full av otäcka sår. Ecuadorianska och svenska myndigheter gav olika besked och inte förrän 20 minuter innan incheckningen skulle stänga kom svaret.

Hunden Arthur fick godkänt att flytta till Sverige men innan han fick komma hem till Örnsköldsvik var Arthur tvungen att sitta i karantän i fyra månader. Där började såren läka och pälsen komma tillbaka. Han började även växa och kanske var Arthur inte bara 3-4 som man först trodde. Efter tiden i karantän fick han sina tänder opererade. Nu var Arthur redo att komma hem.

Hemma i Örnsköldsvik lever hunden Arthur ett stilla liv. Han spenderar gärna dagarna med att springa i skogen eller runt sjön. Det går inte att ta miste på att Arthur är en överlevare. När det blir mat över gräver han ner resterna till svårare tider. På stan blir han igenkänd och många vill gärna prata med Mikael Lindnord om deras underbara resa. Deras Hollywood-berättelse.

Efter över 20 år med adventure racing hittade Mikel Lindnord hunden Arthur i djungeln. När man hör den berättelsen om hunden Arthur är det lätt att tro på ödet. Människor över hela världen har fängslats av berättelsen och om du vill läsa mer i detalj om vad som hände både före och efter mötet i djungeln ska du läsa ”Arthur – Gatuhunden som lämnade djungeln och hittade hem”.

Hunden Arthur