Skip to content

Adventure Racing i Sverige

Tävla i adventure racing i Sverige

För den som vill uppleva adventure racing i Sverige rekommenderas Swedish Adventure Race Series. I Swedish Adventure Race Series får du uppleva och utforska den svenska naturen i all sin prakt i fyra tävlingar. För att underlätta för deltagare använder man samma rankingsystem som i AR World Series. Nedan hittar du uppdaterad information om adventure racing i Sverige.

The Beast arrangeras i Småland i juni varje år och räknas som det svenska mästerskapet i adventure racing. För att tävla måste du vara både 18 år eller äldre och försäkrad. Tävlingen är fördelad i fem discipliner över tio sektioner och varar i upp till 24 timmar. Lag kan välja att tävla i Open Class eller Racing Class. I Racing Class är lagen mixade och alltid fyra deltagare till antalet.

Regler och utrustning

Sportsmanship och sunt förnuft är kärnan i den uppförandekod adventure racing i Sverige lutar sig mot. Det är också den enskilt viktigaste regeln du måste lära dig innan du börjar tävla i adventure racing på svensk mark. Det finns även andra regler du behöver lära dig och om dessa kan du läsa nedan. Regler kan variera mellan tävlingar och du måste därför hålla dig uppdaterad.

Grundläggande regler

Under Adventure Race Serie tilldelas varje lag poäng baserat på sin placering i respektive lopp. Slutresultatet grundas endast på lagens tre bästa resultat och laget med högst poäng vinner Adventure Race Series. Man har delat in tävlingarna i två kategorier – Open Class och Adventure Racing Class. I Adventure Racing Class måste en eller fler lagmedlemmar vara kvinna.

Lag som deltar i Adventure Racing Class kan byta till Open Class innan och under tävling, till exempel om en lagmedlem blir sjuk eller skadad. Observera att Adventure Racing i Sverige sker på egen risk. Och eftersom det finns risk för skador är försäkring ett krav. Av samma anledning måste deltagare vara 18 år eller äldre. Säkerhet är a och o för Adventure Racing i Sverige.

• Substanser IOK har på sin lista över förbjudna preparat är inte tillåtna
• Lagen måste avsluta samtliga lopp inom synligt avstånd från varandra
• Endast kartor som organisationen tillhandahåller är godkända i tävling
• Det är sträng förbjudet att tävla på tävlingsplatsen inför tävling
• Trafikregler måste följas och respekteras i adventure racing i Sverige

Utrustning

Endast utrustning som tävlingsorganisationen erbjuder är tillåten i tävling. Du får inte använda GPS-utrustning som visar din position eller hur lång distans du har avverkat. Liknande utrustning skulle ge dig en orättvis fördel och den som fuskar har inte förstått vad Adventure Racing handlar om. Obligatorisk utrustning för samtliga deltagare i tävlingen är

• Fulladdad – men avstängd – mobil i vattentät behållare
• GPS-sändare som tävlingsorganisationen delar ut
• Första hjälpen-låda som är vattentät
• Två kompasser
• Kartor som tävlingsorganisationen tillhandahåller

För cykelsektioner ska deltagare även ha en pump, reservdelar samt diverse verktyg i packningen. Tävlingsorganisationen har mer information om detta.

Adventure Racing i Sverige